Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Heyeti Deprem Bölgesindeki İncelemelerini Tamamladı

Asrın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremden hemen sonra Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı felaketin ilk gününde vakıf merkezinde toplanan kriz masasında yapılan durum değerlendirmeleri sonunda vakıf yönetimi tarafından DEPREM YARDIM KOORDİNASYON İCRA KOMİSYONU oluşturulmuştur. Bu kapsamda depremzedelere yapılacak ayni ve nakdi yardım dahil her türlü desteğin koordine edilmesi, illerimize gelen depremzedelerin barınma, beslenme ve ev eşyası gibi ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik çalışmalara da başlanmıştı. Bu faaliyetlerin koordinasyonu vakıf merkezinde bu komisyon tarafından yapılmak suretiyle icra edilerek ülkemizi kapsayacak şekilde devam etmektedir.

Deprem Bölgesindeki depremzedelerin yanlarında olduğunu göstererek moral desteği sağlamak, ölümlerinin yaşandığı yerlerde taziyelerde bulunmak üzere vakıf şube, temsilcilik ve dostları ziyaret ederek sıkıntılarını dinlemek ve vakıf olarak yapabilecek hususları yerinde görerek müzakere etmek için Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Başer başkanlığında mütevelli ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan bir heyetin bölgeye gitmesi kararlaştırılmıştır.

Bu kapsamda heyet; 06 Mart 2023 tarihinde Ankara’dan hareketle deprem bölgeleri Adana, Osmaniye, Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş illeri ile güzergâh üzerindeki İskenderun, Kırıkhan, Defne, Hassa, Doğanşehir, Gölbaşı ve Pazarcık gibi ilçeleri ve dönüş yolu üzerinde Kayseri Şubesine de uğrayarak 6 günlük ziyaret programını 11 Mart 2023 tarihinde tamamlayarak Ankara’ya dönmüştür.

GERÇEKLEŞTİRİLEN ZİYARETLER

Bu Süreçte Vakıf Şube ve temsilciliklerimiz ile felaket bölgesindeki depremzede dostlarımız, bazı illerde Vali, koordinatör valilikler gibi mülki idareler, yerel belediyeler, Üniversite Rektörleri, AFAD koordinasyon merkezleri ve çadır ve konteyner kentlere ziyaretler gerçekleştirilerek yapılan faaliyet ve çalışmalar yerinde görülmüştür.

Bu ziyaret sırasında dile getirilen tespitler, öneriler ile vakıf olarak yapılacak çalışmalar özetle şunlardır:

 DEPREM BÖLGESİNDE DİLE GETİRİLEN KONULAR,  TESPİTLER VE ÖNERİLERLE İLGİLİ HUSUSLAR

1- Binalarda hasar tespit çalışmalarında hasar tespit ekiplerinin ehil ve tecrübeli kişilerden oluşturulmadığı, bu durum hasar tespit raporlarının güvenilirliğinde kuşkulara neden olduğu ifade edilmektedir.

2- Tesbiti yapılacak bina sayısının çok fazla olması, hasar tespiti için yeterli vakit ayrılamaması gibi nedenlerle hasar oranlarında hasar derecesi yüksek raporların verildiği ifade edilmektedir. Bu durum hasarın ekonomik boyutunun daha da derinleştirme ihtimalini artıracaktır.  Hasar tespitlerinin bazı yerlerde yeniden ve sağlıklı bir şekilde yapılması talep edilmektedir.

3- Çadırkentte yerleştirilen bazı vatandaşların ihtiyaçlarının olduğu, bunların giderilmesi için taleplerini doğrudan ileteceği muhatap bulmada sıkıntılar yaşandığı ya da yeterli açıklamaların yapılmadığı belirtilmektedir. Bu tür şikayetlerin çözülmeyip sürüncemede kalarak açıklığa kavuşmaması halinde önümüzdeki günlerde kitlesel provokasyonlar için zemin oluşturabileceği riski gözardı edilmemelidir.

4- Yapılan yardımların dağıtılması aşamasında çabuk organize olup çok insanla sıraya geçerek daha fazla yardım alan mülteci gruplar depremzedelerin yardım malzemelerine erişimini zorlaştırmakta ve mağduriyete ve şikayetlere neden olduğu ifade edilmektedir. Bu durum dikkate alınarak yeni tedbirlerin alınması uygun olacaktır.

5- Bazı yerleşim yerlerinde evleri hasarsız ya da az hasarlı olan ailelerin korkudan evlerine girememeleri nedeniyle evlerinin civarında çadır ve konteyner kurmak istemeleri çadır ve konteynere olan talebi artırması nedeniyle gerçek ihtiyaç sahipleri mağduriyet yaşadığı bildirilmektedir. Bu noktada evlerine girememe korkularını aşabilmeleri, yaşadıkları tramvaları atlatabilmeleri için bu kişi ve ailelere psikolojik desteklere ağırlık verilmesi gerekmektedir.

 

DEPREM BÖLGESİNE YÖNELİK VAKIF OLARAK YAPABİLECEĞİMİZ ÇALIŞMALAR

1- Vakfımız ın bir eğitim vakfı olması nedeniyle Bölgedeki depremzede öğrencilere yönelik burs ve eğitim yardımlarına ağırlık verilmesi gerekmektedir. Önümüzdeki eğitim öğretim döneminde 150 civarında yükseköğrenim öğrencilerine gerek deprem bölgesinde eğitim gören, gerekse deprem bölgesinden şubelerimizin bulundukları diğer illere naklen giden yükseköğrenim öğrencilerine burs veya eğitim yardımı yapılabileceği, bunun için kendi bölgelerinde ilgilenebilecekleri bu durumdaki öğrencilerin belirlenerek vakfımıza bildirmelerini,

2- Şu anda kendi çevrelerinde yardıma muhtaç aileler varsa talep edilmesi, ayrıca deprem bölgelerinden merkez ve şubelerimizin bulunduğu illere gelen ailelerden ihtiyacı olanların durumlarının iletilmesi durumunda onlara yardımcı olunacağı,

3- Bölgedeki binalarada hasar tespit çalışmaları devam etmekte olup hasar raporları kesinleştikten sonra konutlarıyla ilgili ihtiyaç duyulmasında yapılacak yardım taleplerinin Vakfımıza ulaştırılması hususlarında, şube ve temsilciliklerimize iletilmiş ve koordine halinde çalışmalara devam edilmesinde mutabık kalınmıştır.