Erol Güngör SİNEVİZYON GÖSTERİSİ
Erol Güngör SLAYT GÖSTERİSİ
Büyük Düşünür ve Bilim İnsanı Prof. Dr. Erol Güngör Konya da Anıldı.
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı ve Selçuk Üniversitesi’nin işbirliğiyle 7 Aralık Çarşamba günü saat 14.00’te Konya’da Selçuk ÜniversitesiSultan Alpaslan Kültür Merkezi 30 Ağustos Salonu’nda “Erol Güngör’ü Anlamak” temalı panel gerçekleştirildi. Çok sayıda öğretim üyesi, akademisyen ve öğrencinin katıldığı panelde Erol Güngör’ün farklı yönleri ele alındı.
Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı (AEKB) olarak kültürel etkinliklerimize imza atmaya devam ediyoruz. Vakfımızın, Konya Selçuk Üniversitesi ile birlikte düzenlediği “Erol Güngör’ü Anlamak” başlıklı Panel öncesinde Erol Güngör ün hayatından kesitlerden oluşan ve kamuoyunda pek bilinmeyen fotoğrafların yer aldığı sergi sergi gezildi
Vakfınız tarafından hazırlattırılan Erol Güngör Sinevizyonu ilk defa gösterildi ve büyük beğeni kazandı. Erol Güngör’ anlamaya dair hayatından çeşitli yönüyle kesitlerden ve orijinal görsellerden oluşan Sinevizyon’da Türkiye’nin Edebiyat ve ilim dünyasından Ahmet Kabaklı, Prof. Dr. Şerif Mardin, Prof. Dr. Yılmaz Özakpınar, Mehmet Niyazi Özdemir, Mehmet Güneş, D. Mehmet Doğan, Abdurrahim Karakoç ve lütfi Şeyhsuvaroğlu gibi önde gelen isimlerinin; Erol Güngör hakkında dile getirdikleri duygularından özetler de gösterimde yer aldı..
İstiklal Marşı ve saygı duruşundan sonra Panelin açış konuşmasını Vakfımızın Yönetim Kurulu Başkanı Av. Hayrullah Başer ve Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy yaptılar.
“Erol Güngör’ü Anlamak” panelinin moderatörlüğünü Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı yaptı. Karaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın, Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Demir, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Güngör, Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yunus Şahbaz’ın da konuşmacı olarak katıldığı programa büyük ilgi vardı. Üniversitenin akademisyenleri ve öğrencilerinin yoğun bir ilgiyle katılım sağladıkları görüldü..
“EROL GÜNGÖR VE ALİYA İZZETBEGOVİÇ’İ BAĞDAŞTIRMAK GEREK”
Vakfımızın Yönetim Kurulu Başkanı Başer açılış konuşmasında, “Erol Güngör, gönül coğrafyamızın ve bütün insanlığın iyi okuyup iyi anlaması gereken bir rol model. Erol Güngör, Nurettin Topçu gibi, Cemil Meriç gibi bugün yenilerini ortaya koyamadığımızı, geçmişimizle bugünümüzü bağlayan değerlerin iyi anılması gerektiğini anladık ve bu çalışmaları yürütüyoruz” dedi.
Anma ve anlamanın önemine değinen Başer, Medeniyetimizin yeniden inşası konusunda Erol Güngör ve Aliya İzzetbegoviç’i birbiriyle ilişkilendirmek gerektiğini belirterek Kur an ın mesajları olmadan medeniyet olmayacağını Aliya nın ifadesiyle İslam dünyasının Kur an a göre yeniden müslüman olmaları gerektiğine ,Erol Güngör e göre de İslam vicdanlara hapsedilecek bir din değil insan için bir hayat nizamı olması gerektiğine vurgu yaptı..
“EROL GÜNGÖR ÖRNEK BİR BİLİM İNSANI PORTRESİ ÇİZMİŞTİR”
Başer’in konuşmasının ardından Selçuk Üniversitesi Rektörü Aksoy da açılış konuşması için kürsüdeki yerini aldı. Aksoy konuşmasında, Erol Güngör ün Türkiye de sosyal bilimler alanında büyük ufuklar açarak sosyal psikolojide önemli projeleri ortaya koyduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:
“Hemhal bir çevrede yetişen Erol Güngör, Türk İslam düşüncesinin yaşamı boyunca savunucusu olmuştur. Ailesinden getirdiği klasik ilmin mirasını Türkiye ve yurt dışındaki üniversitelerde modern bilimle birleştirmiş, daima rasyonel ve bilimsel yaklaşımı köklerine bağlı kişiliğiyle beraberinde gelen örnek bir bilim insanı portresi çizmiştir. Erol Güngör davranışsalcılığın objektifi ve kalıcı perspektifiyle Türk İslam kültürü ve tarihi üzerine yaptığı analizlerle Türk milletinin kendi benliğini anlamlandırabilmesine büyük katkıda bulunmuştur”
PANELDE EROL GÜNGÖR’ÜN SOSYAL HAYATIMIZA DOKUNAN ÇEŞİTLİ YÖNLERİ KONUŞULDU
Moderatörlüğünü KTO Karatay Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr Caner Arabacı’nın üstlendiği panelde “Erol Güngör’ü Anlamak” başlığı ele alındı. Arabacı,” Bu gençlik içinden birçok Erol Güngör çıkacaktır, yeter ki okuyalım ve araştıralım. Üniversite toplum desteği alarak güçlenir, Merhum Güngör Kısa sürede bunu başardı” dedi. Türkiye’nin önemli isimlerinden biri olan, sosyal psikolojide önemli ölçüde katkı sağlayan Prof. Dr. Erol Güngör’ü anlamak ve tanıtmak amacıyla düzenlenen panelde dört konuşmacı tebliğlerini sundu.
Panelde Karaman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın, “Anılarımda Erol Güngör ve Düşünce Yapısı” konusunu ele aldı. Aydın, Merhum Rektörle yaşadığı anılarını anlattığı konuşmasında fikir insanı Güngör’ün eserlerinin hiç vakit kaybetmeden okunması gerektiğinin altını çizdi. Erol Güngör ün bir bilim adamından ziyade bir düşünür ve aksiyon adamı olarak toplumla iç içeydi dedi.
Ardından Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hilmi Demir ise “İslam’ın Bugünkü Meseleleri Üzerine Düşünceler” konusunu ele aldı.
Erol Güngör ün manevi öğretmeni olduğunu belirten Demir, İslam düşünce tarihinde ortaya koyduğu görüşleriyle 40 yıl sonra haklı çıktığını, geleneği bir kenara koyarak köklerimizi kopardığımızı ve tarihin geri çevrilemeyeceğini bu nedenle tekrar eskiye dönmenin Selefilik olduğuna vurgu yaptı. Demir; Köksüzlük ve modernite karşısında direnemiyoruz, tarihimizi aslinda yeni keşfettiğimizi, ilk bilgi ağını kuran devletin Selçuklular olduğunu, geri kalmamızın nedeninin dinden uzaklaşmak değil görüntüde dindar görünmek olduğunu, Dinin temel ilkesinin adalet ve güven olduğunun altını çizdi. Bilim Sanat ve adaletle öne çıkarsanız medeniyetten bahsedebiliriz diyerek sözlerini tamamladı.
Yoğun ilgiyle takip edilen panelde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İslami Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Güngör “Sosyolojik Boyutu İle Kültür Değişmesi ve Türkiye” başlığıyla yer aldı. Maddi kültür unsurlarının topluma daha çabuk geldiğini manevi unsurların etkisinin geç geldiğini, oluşan kültür boşluğunda kimlik bunalımının başladığını belirten Güngör, öğrenme merakı ve bilim ahlakına sahip olmamız gerektiğine vurgu yaptı.
Son olarak Kırıkkale Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yunus Şahbaz, “Aykırı Bir Başmuharrir Olarak Erol Güngör” başlıklı konuşmasıyla panelde bildirisini sundu. Yaşadığı dönem ve buna bağlı yazdığı süreçlerden örnekler veren Şahbaz, eğer kültürde zaafiyet varsa diğer kültürlerin nüfuzu ve değişiminin başladığını, Türkiye de arap düşmanlığının temelinde İslam düşmanlığının olduğunu, Ortadoğu’ya başkalarının değil kendi kültürümüz açısından yaklaşılması gerektiğini belirtti.
Panelistlerin konuşmalarının ardından panelistlere Üniversite ve Vakıf tarafından hediyelerin takdimi ve aile fotoğraf çekimiyle sona erdi. Vakfımızın ve Selçuk Üniversitesi’nin işbirliğiyle gerçekleştirdiği etkinliğin ardından katılımcılar ve misafirler programın gerçekleştirilmesinden duydukları memnuniyetlerini dile getirerek bu tür programların devamını dilediler.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. METİN AKSOY’U ZİYARET
Programdan sonra Anadolu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Başer, Vakıf temsilcileri ve panelist akademisyenlerle birlikte Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy’u makamında ziyaret ettiler. Programa verdikleri destek ve katkılarından dolayı teşekkürlerini ilettiler.
Prof. Dr. Erol GÜNGÖR Kimdir?
1948’de Kırşehir’de hayata gözlerini açan Erol Güngör eğitimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuduktan sonra Edebiyat Fakültesi’ne geçiş yaparak 1961’de Felsefe’yi bitirdi. Güngör, Prof. Dr. Mümtaz Turhan’ın yanında asistanlık yaptı. Sosyal psikoloji alanında çalışan Güngör, iki yıl ABD Colorado Üniversitesi’nde araştırmalar yaparak 1978’de doçentlikten sonra profesör oldu. Güngör 1982’de Konya Selçuk Üniversitesi’nin Rektörlüğüne getirildi. Türk dünyasına fikirleri ve eserleriyle katkı sağlayan fikir adamı Güngör, 24 Nisan 1983’te İstanbul’da 45 yaşında iken vefat etti.
ESERLERİ:
Erol Güngör’ün kitap, makale, ansiklopedi maddesi, ders kitabı deneme ve tercüme tarzındaki yayınları, sayıca 300 civarındadır.
TELİF ESERLERİ
- Türkiye’ de Misyoner Faaliyetleri (E. Kırşehirlioğlu takma adıyla, 1963),
- Türk Kültürü ve Milliyetçilik (1975),
- Kültür Değişmesi ve Milliyetçilik (1980),
- İslâmın Bugünkü Meseleleri (1981),
- İslâm Tasavvufunun Meseleleri (1982),
- Dünden Bugünden Tarih Kültür Milliyetçilik (1982),
- Tarihte Türkler (1988), Değerler Psikolojisi (1993),
- Ahlak Psikolojisi ve Sosyal Ahlak (1995),
- Sosyal Meseleler ve Aydınlar (haz. R. Güler – E. Kılınç, 1995),
- Lisanın Rolü (1998), Kelâmi Sahada Estetik Yapı Organizasyonu (1999).
TERCÜME ESERLERİ
- Sosyal Psikoloji-Nazariye ve Problemler (D. Krech – R. S. Crutchfield’den, 1965),
- İktisadi Gelişmenin Merhaleleri (W. Rostow’dan, 1966),
- Yirminci Asrın Manası (Kenneth Boulding’den, 1969),
- Sanayileşmenin Kültür Temelleri (John Nef’ten, 1970),
- Sınıf Mücadelesi (Raymond Aron’dan, 1973),
- Batı Düşüncesindeki Büyük Değişme (Paul Hazard’dan, 1973),
- Dünyayı Değiştiren Kitaplar (Robert Downs’tan, 1980; imzasını koymadı).