Medeniyetimizin İnşasında Kadim Değerlerimizin Rolü

17.02.2018 Cumartesi günü Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Konya Şubesi tarafından, Hitit Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hilmi Demir’in konuşmacı olarak katıldığı “ Medeniyetimizin İnşasında Kadim Değerlerimizin Rolü – Hanefi-Maturidi” konulu konferans düzenlendi.

Konya İl Halk Kütüphanesi konferans salonunda  gerçekleşen program; Vaiz Mehmet KANTEMİZ’in Kur’an tilavetiyle başladı. Anadolu Eğitim ve Kültür Bilim Vakfını tanıtan sinevizyon gösterisini müteakip,  Konya Şube Yöneticilerinden Hasan MUTLUOĞLU katılımcılara hoş geldin konuşması yaptı ve  Kur’an tilavetinde bulunan Mehmet KANTEMİZ’e teşekkür etti.

Selamlama konuşması yapmak üzere kürsüye davet edilen Vakfımız Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Mustafa AYDIN;

“ Vakfın yayına başlattığı Medeniyet Serisi kitapların Milletimizin hizmetine sunulması, bir Vakfın ötesinde kurum ve kuruluşlarca yapılabilecek bir çalışma iken Vakfın bu hizmeti üstlenmesi kayda değer bir çalışmadır. Bu günlerde kızıl elma sıkça kullanılan bir kavram haline geldi. Çok yerinde bir kavram hedef belirleyen bir kavram. Anadolu Vakfı için uyarladığımız da başlatılan çalışmalar için bir vakıf çalışması ötesinde takdire şayan hedef için kızıl elma uyarlaması uygun düşmektedir.” Dedi.

Ülke ve bölge sorunlarımızın temelinde bir medeniyet krizi yatığını ifade eden Hilmi Demir bu krizi çözmeden sorunlarla başa çıkmamızın mümkün olmayacağını belirtti. Müslüman coğrafyasında akan kanın, gözyaşının temelinde bizi biz yapan değerlerin kayboluşu yattığını söyleyen Demir Müslümanların bir olup, ötekini tekfir etmeden ortak değerlerde buluştuğu vakit kan ve göz yaşının bitebileceğini ifade etti.

Hariciler döneminde ortaya çıkan  “Müslüman Kimdir?” sorusuna cevabın Ebu Hanife tarafından verildiğini ve bu sayede İslam’ın birlik olup geniş coğrafyalara yayılabildiğini belirtti. Bugün aynı sorunun “Daeş” tarafından İslam coğrafyasında ortaya çıkarıldığını bu sebeple de yeni bir parçalanmışlığı yaşadığımıza değinen Demir, Ebu Hanife’nin izinden giderek birliği tekrar sağlamamız gerektiğini belirtti.

İslam Dünyasında var olan sorunların Sultan Alp Arslan’ın Bağdat da Hanbeli-Şii Çatışmasını bitirmekte kullandığı metod ile bitirebileceğimizi ifade eden Demir, Alp Arslan’ın Şii ve Hanbeli mahalleler arasına Hanefi eğitim verilen Azamiye Medresesini kurduğunu ve bu şekilde sorunun bittiğini ifade etti. Ayrıca Anadolu’da kurulan Nizamiye medreselerinin de Eşari değil Hanefi eğitim verdiklerini isimleri sebebiyle karıştırıldıklarını, bir çok medresenin vakfiyesinde Hanefi eğitim verilir ifadesinin yer aldığını ifade etti.

Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ramazan ALTINTAŞ,İl Kültür Turizm Müdürü Abdüsettar YARAR, Anadolu Vakfı Karaman Şube Başkanı  ve Yönetimi  ile çok sayıda davetlinin yanında Anadolu Vakfı Gençlikten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan YILDRIM, Gençlik Onursal Başkanı Aydın ŞIK ve Gençlik Kolları  Başkanı Mahsun ŞAHİN, Selçuk Üniversitesinden Medeniyeti İnşa Topluluğu Başkan ve üyeleri katıldılar.

Haber ; Mahsun ŞAHİN

Fotoğraf ; Tunahan TUTAR