Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı Gençlerinden Osmanlıca Kursu

Anadolu Eğitim Kültür Ve Bilim Vakfı Gençlik Kolları tarafından 02.12.2017 tarihinde yapılması  programlanan   Osmanlı Türkçesi kursu,  Cumartesi günü saat:16.00 da  belirlendiği  saatte  Vakıf’da  başlamıştır.  Üniversiteli gençlerin  yoğun katılımıyla başlayan ilk Osmanlı Türkçesi dersinde  öncelikle  tanışma faslı yapılmış, ardından Osmanlı Türkçesi Hocası Mehmet TEZYETİŞ’in  "Neden Osmanlı Türkçesi öğreniyoruz?" sorusunu  öğrencilere yöneltilip aldığı cevapların ardından  TEZYETİŞ : ” Geçmişle geleceğin arasındaki köprü kültür, dil ve bu ögeler etrafında oluşan her türlü eserlerdir.  Bu eserler gerek sözlü, gerek yazılı gerekse mimari olarak her türlü kalıba girerek karşımıza çıkar. Özellikle yazılı olan eserler ortak dil ile kendini geçmişten geleceğe aktarır.  Ne zaman bu dilde bozulma ya da değişiklik olur o zaman bu köprü, bu bağ sarsılmaya hafif hafif çökmeye başlar.  İşte Osmanlı Türkçesini bilmek  bizim var olan bu bağımızın kopmasını önleyecektir.  Osmanlı Türkçesini bilmemek, ecdadımızdan bizi uzaklaştırıp o zamanki medeniyetten bizi kopartıp Batı medeniyetine özenmemize, bolca taklide düşmemize neden olmaktadır.

Evimizde, kıyıda köşede olan birçok mektubu, tapuyu sırf Arap alfabesini bilmediğimizden, harf inkılabından sonra geçmişle bağımızı kopardığımızdan dolayı okuyamıyor, mezar yazılarında yahut kütüphane köşelerinde kalan mühim eserlerimizi okumaktan geri kalıyor,  yabancıların bizi öğrenmesiyle kendimizi onlardan dinlemek gibi bir gaflete düşüyoruz. Bu gaflete düşmemek ve ecdadımızın bize ne dediğini bilmek için Osmanlı Türkçesini öğrenmeli ve öğretmeliyiz. “ Demiştir.

Mehmet TEZYETİŞ hocanın veciz konuşmasından sonra   ilk derse başlanılmıştır. Ders sonunda katılımcı gençler,  Osmanlıca kursunun açılışından duydukları memnuniyetlerini ifade ederek Başta Vakıf Başkanı Hayrullah BAŞER olmak üzere Gençlik Kolları Başkanı Mahsun ŞAHİN’e teşekkürlerini ilettiler.   Anadolu Vakfı Yöneticilerine Edindiğimiz bilgiye göre  herhafta cumartesi saat 16.00 başlayacak olan Osmanlı Türkçesi kursu tüm gençlere  açık olup kurs sonunda gençlere MEB Sertifikası verilecektir.

Haber; Ayşe BULUÇ