20. ULUSLARARASI SEYDİKEMER BEŞKAZA YAYLALARI BOĞALAR YÖRÜK TÜRKMEN KÜLTÜR ŞÖLENİ; MUHTEŞEM BİR PROGRAMLA GERÇEKLEŞTİ

Her yıl Muğla/Seydikemer/ Boğalar Mesire alanında gerçekleştirilen ve bu yıl 20. Düzenlenen Seydikemer Beşkaza Yaylaları BOĞALAR Yörük Türkmen Kültür Şöleni onbinlerce Yörük/Türkmenin katılımı ile gerçekleşti.

20 YILLIK GEÇMİŞ

Tertip Komitesi Başkanı ve Vakfımız Mütevelli Heyet üyesi Ali Boğa;

Bu Şölen serüveni; 1995 yılında Muğla Yörük Türkmen Vakfı ve Fethiye Yörük Türkmen Derneği tarafından Fethiye/Seydikemer Girdev Yaylası’nda başlatıldı. Şölene yoğun ilgi oldu.  Ancak ulaşım imkanları ve altyapısı yetersiz olan, 2000 rakımlı, 7 milyon yıldızlı tabiat harikası bu yaylaya katılımcıların çoğu ulaşamadı. Yollarda sıkıntılı anlar yaşadılar.

Meşakkatli başlayan bu süreç, Boğalar Köyü Muhtarı Bahri Boğa ve arkadaşlarınca şölen yerinin; halen yaşayan Yörük Köyü durumundaki, 1250 rakımlı Boğalar’a alınmasıyla bir destana dönüştü.

1997 yılı Ağustos ayının ilk cumartesi günü Boğalar Köyü ilkokulu bahçesinde “Boğalar Köyü Toplu Sünnet ve Yörük Kültür Şöleni” adıyla başlatılan ilk şölen, beklenenin üzerinde bir katılım, ilgi ve başarıyla sonuçlandı. Şölenin yanı sıra ilk toplu sünnet etkinliği, ilk toplu asker yemeği, ilk asker şenliği ve ilk ürün hasat ve şükür yemeği de bu destana renk kattı.

Sonraki yıllarda; şenliğin yöre halkı tarafından benimsenerek tabana yayılabilmesi için, organizazyonun adı “Beşkaza Yaylaları Boğalar Köyü Yörük Kültür Şöleni” olarak değiştirildi. Zira bölgenin en büyük ilçesi olan Fethiye, Osmanlı’nın son döneminde beş ayrı bölgeye yerleştirilen kadılar tarafından idare edildiği için bu yörenin halk arasındaki maruf ismi Beşkadı anlamında “BEŞKAZA”idi.

2011 yılında zamanın Muğla Milletvekili ve Derneğimizin Kurucu Başkanı Ali Boğa’nın girişimi sonucu Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatlarıyla Boğalar Köyü’ne 50 bin kişiye yeterli olabilecek alt yapıya sahip “Yörük Şenliği Alanı”nın  yapılması sağlandı ve yörükler rahat bir nefes aldılar.

Hem küreselleşmeye ve hem de teknolojik gelişmelere rağmen geleneklerimizi, göreneklerimizi, örf ve adetlerimizi, kültürel değerlerimizi gelecek kuşaklara aktarabilmek için bu sevdayı sürdürüyoruz.

2017 yılı 21 Temmuzunda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile birlikte düzenlediğimiz “Yörük Araştırmaları Paneli”ne çeşitli Üniversitelerden bu alanda kıymetli araştırmalara imza atan akademisyenlerimiz katıldı.

22 Temmuz’da şölenimizin 19. sunu büyük bir coşku ve yeni bir vizyonla gerçekleştirdik. Bu şölenle, Milletimizin Orta Asya’dan bu tarafa yürüyüşü esnasında hazarda ve seferdeki güçlükler karşısındaki duruşuna izafeten “YÖRÜKÇE” ismini verdiğimiz ve Patentle koruma altına aldığımız Yörükçe Dergisini, Yörük/Türkmen Dünyasına (MİLLETİMİZ’e) kazandırdık.

GEÇEN YIL SON BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM KATILMIŞTI

Geçen yılki Şölene son başbakan Binali Yıldırım ve eşi Semiha Yıldırım Hanımefendi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın yanı sıra, birçok milletvekili, komşu il valileri, belediye başkanları ve kaymakamların katılımıyla gerçekleşen şölene, Türk Tarih Kurumu Başkanı, Vakıfbank Genel Müdürü ile yurdumuzun her bölgesinden çok sayıda Yörük/Türkmen Derneği/Federasyonu başkan ve temsilcileri ile 40.000 civarında vatandaş iştirak etmişti.

TRT Avaz kanalı da Azerbaycan Devlet Sanatçısı Azerin’in sunduğu ve Selcan Kökçen Şahin ve Orhan Çakmak’ın konuk olduğu “Azerinle Kent Konserleri” programını şölenden canlı yayınlamıştı.

ŞEHİTLERE SAYGI

Bu yıl ki şölende Tema olarak ‘Şehitlere Saygı’ konusu işlendi. Bu amaçla şölen alanı girişine, özel tasarımla inşa edilen ‘Şüheda Pınarı’nın da açılışı yapıldı. Şölen alanı ve köy arasındaki yol ağaçlandırılarak, her ağaca bir Muğlalı şehidin adı verildi ve yola Şehitler Yolu dendi. Malazgirt’ten İstanbul’un Fethine, Çanakkale’den Kurtuluş Savaşı’na 15 Temmuz’dan Afrin’e kadar her zaman ve her yerde bu ülkeyi yurt tutmamıza canlarıyla katkıda bulunan şehitlerimiz özel olarak anıldı.

DANIŞMA MECLİSİ ÜYEMİZ CEMAL AKKUŞ’TAN MUHTEŞEM ORGANİZASYON

Rganizasyonunu Danışma Meclisi Üyemiz ve ZPM Organizasyon Reklam Danışmanlık firmasının sahibi Cemal Akkuş’un yaptığı muhteşem programda; mehteran eşliğinde Türk Bayrağı ve 24 Oğuz Boyu bayrakları göndere çekildi, Selçuklu okçuları talim ve gösteriler yaptı. Özbekistan Seyhun Yiğitleri ve Makedonya’dan gelen Kocacık Yörükleri (Atatürk’ün baba tarafı akrabaları)’nın gösterileri ise Alana büyük renk kattı. Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nün Yörük kıyafetleri sunumu ve Selçuklu sultan kıyafetleri sunumu ie büyük dikkat çekti. Yörük sokak oyunları, Yörük müzesi, Yörük göçü, gelin aşma, Yörük hayatı fotoğraf sergisi, ıstarda kilim ve çul dokuma, demir dövme, golan dokuma, keçe yapımı, desti yapımı, tengerek eğirme ve halaç bükümü, kalaycı, çarıkcı, yöresel sanatçılar ve Kültür Bakanlığı Türk Müziği Sanatçıları gün boyu gösteriler arasında yer aldı.

ŞÖLEN ARTIK ULUSLARARASI

Bu yıl program, hem uluslararası bir boyut kazandı hem de Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan Türkiye-Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği çatısı altındaki tüm Yörük/Türkmen derneklerinin desteği ve Başbakanlık Tanıtım Fonu katkılarıyla, gerçekleşti.

ATATÜRK’ÜN AKRABALARI BOĞALAR’DAYDI

Bu yılki programa yurt dışından da konuklar ve gösteri ekipleri geldi. Özbekistan’dan Seyhun Yiğitleri gelirken Makedonya’dan da Atatürk’ün baba tarafından akrabaları Kocacık Yörükleri de şölen alanındaydı. Ayrıca Doğu Türkistanlılar şölene özel davetli olarak katıldılar.

Türk Tarih Kurumu, Türk Standartları Enstitüsü, Orman Genel Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı,  Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı gibi kurumların da yer aldığı organizasyonu Vakıfbank, Ziraat Bankası, Seydikemer Belediyesi ve TRT destekledi.

ŞEHİT AİLELERİ BOĞALARDAYDI

Muğlalı 150 şehidin ailesi şölende özel olarak ağırlandı. Şehitlere Saygı temasının ağırlık kazandığı şölenin onur konukları şehit aileleri ve şehit çocukları; şehitlerinin isimlerini Şüheda Pınarı üzerinde görünce duygulu anlar yaşadılar.

ÇOCUKLARA ÖZEL ORGANİZASYON

Yörük geleneklerini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla özel bölüm oluşturularak çocuklar özel olarak ağırlandı. Dünya Etnospor Konfederasyonun da katılımı ile gerçekleşen şölende mas güreşi, Mangala gibi geleneksel Türk oyunları çocuklara öğretildi. Ayrıca çocuklara Mangala hediye edildi.

Ayrıca alanda Türk okçuları talim ve eğitim yaptılar. İsteyenlere ok atma dersi verdiler.

SELÇUKLU SULTAN KIYAFETLERİ VE YÖRÜK KIYAFETLERİ GÖSTERİSİ

Antalya Olgunlaşma Enstitüsü’nün Kültür Bakanlığınca tescillenmiş Selçuklu Sultanları kıyafetleri ilk defa  Boğalar Yörük Şöleninde sahne aldı. Birbirinden özel muhteşem Selçuklu kıyafetleri ve Yörük kıyafetleri Antalya Olgunlaşma Enstitüsü uzmanlarınca sergilenip giyildi.

TÜRK MÜZİĞİNİN ÜNLÜ SESLERİ ŞÖLENDEYDİ

Şölen gecesinde Kültür Bakanlığı sanatçısı ve Geleneksel Türk Müziğinin ünlü sesi İrfan Gürdal sahne aldı. Kültür Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu danscılarının da eşlik ettiği şölen de Kültür Bakanlığı sanatçısı Alper Kıraç da yer aldı. Ayrıca Cemal Akkuş tarafından şölene özel olarak projelendirilen HADİ SEN DE SÖYLE projesi çerçevesindeki Hadi Gari Sen de Gel Türküsünün yeni yorum ve klip çalışması da programda tanıtıldı.

TÜRK PARLAMENTERLER BİRLİĞİ YÖRÜKLERLE

Parlamenterler Birliği çatısı altındaki yöre milletvekilleri şölene katılarak Yörüklerin dertlerini dinledi. Birlik Başkanı Nevzat PAKDİL ve arkadaşları kendi çadırlarında vatamdaşlarla birlikte sohbet ettiler.

ŞÖLENDE VAKFIMIZI GENEL MÜDÜRÜMÜZ ALİ AY TEMSİL ETTİ

Şölene vakfımızı temsilen bir grup arkadaşımız ve Vakfımızın Genel Müdürü Ali Ay katıldı. Programın renkli geçtiğini ve emeği geçen arkadaşları kutladığını ifade eden Ay, kültürümüz adına çok güzel mesajlar verildiği ifade etti.