18 Mart Çanakkale Deniz Zaferinin 104. Yılı Coşku ile Kutlandı

Çanakkale Destanı Ankara Gençlik Parkı Kültür Merkezi Necip Fazıl Kısakürek Tiyatro Salonunda coşku ile anıldı. Vakfımız Sanat Ve Edebiyat Topluluğu Tiyatro Grubu tarafından 16 Mart 2019 Cumartesi Çanakkale Geçilmez piyesini icra edildi. 400 kişilik salonun tamamının dolduğu ve ilgi nedeniyle bazı seyircilerin ayakta kaldığı program; Sunuculuğunu Gökhan ASLAN’ın yaptığı program,  Vatan için canını feda eden şehit ve gazilerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Genç Hafız Nasrullah BURAK tarafından okunan Kur’an tilaveti ile başladı.

Ardından Reyyan GÜROL kürsüye gelerek duygu dolu bir konuşma yaptı ve tüm seyircileri duygulandırdı, Reyyan GÜROL konuşmasında;

“Gözleri nemli, omuzları dimdik, Git oğlum git. Ya gazi ol ya şehit dedi Hatice Teyze. Hakkım sana helal olmasın bu vatanı küffara çiğnetirsen dedi Ayşe Teyze. Sonra Fehime Teyze;  Vatan elden giderse sen de geri dönme dedi yavrusuna.

Onlar yavrularını böylesine bir vakarla gönderdiler geri dönüşü olmayan savaşa.

Yavruları ise,  bir milletin diriliş mücadelesinin destanını yazdılar. Dünya bu savaşa Aydınlar Savaşı dedi. Nice aydın, köylü, şehirli, Türk, Kürt Çerkes, daha on beşinde olanlar, otuzunu çoktan geçenler ’ÇANAKKALE GEÇİLMEZ!’ dediler ve bu ölüme giden bir ordunun son sözüydü.

O gün Çanakkale demek bizim için İstanbul demekti, Osmanlı demekti, İslam demekti, namus demekti.

25 Nisan sabahıydı 57.Alayın düşmana karşı koyabileceği tek bir mermisi bile kalmamıştı. Geri çekilmekten başka çareleri yoktu. Ancak tepeyi düşmana teslim etmemeye kararlı o büyük komutan askerlerine emri verdi: ‘Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum.  Biz ölünceye kadar geçecek zaman içerisinde yerimize başka kuvvetler gelebilir.  Bu emir üzerine cephanesi kalmayan o şerefli ordu düşmana etten duvar ördü… Çanakkale geçilmedi.

Savaşın en kızıştığı anda bu emri veren Mustafa Kemal,  daha sonra 57. Alay için şu sözleri söyleyecektir. “57. Alay meşhur bir alaydır. Çünkü hepsi şehit olmuştur.”

Mustafa Kemal Çanakkale muharebeleri sırasında Türk taarruzunu ise şöyle tasvir etmiştir: “Karşılıklı siperler arsında mesafemiz sekiz metre, yani ölüm muhakkak. Birinci siperdekiler hiç biri kurtulamamacasına, hepsi düşüyor, ikincidekiler onların yerine geçiyor. Fakat ne kadar imrenilecek bir soğukkanlılık ve tevekkülle biliyor musunuz? Öleni görüyor,  üç dakikaya kadar öleceğini biliyor, en ufak bir duraksama bile göstermiyor; sarsılmak yok.’

Aynı taarruzu General Hamilton ise: “Gebe dağlar Türk doğurmaya devam ediyor.” Sözleriyle anlatmıştır. Ülkenin dört bir yanından akın akın ölmeye gelen dedelerimizden, kahraman kadınlarımızdan bize Vatan kaldı, Toprak kaldı, Şanlı Türk bayrağımız kaldı ve bir de bazısının isimleri: Osman oğlu Mehmet Yozgat, Süleyman oğlu Akif Malatya, Hasan oğlu Selahattin Diyarbakır, Mustafa oğlu Talip Sivas, Mahmut oğlu Kemal Rize…

Selam olsun size. Selam olsun sizlere… ” Dedi.

Günün anlamını ifade eden konuşma sonrası T.C. Kültür Bakanlığı Türk Halk Müziği sanatçıları Sıtkı AKIN, Pelin KARAKUŞ ve Hasan ÖZTÜRK tarafından Çanakkale ruhuna uygun türküler icra edildi.

Programa verdikleri destek dolayısıyla Kültür Bakanlığı Türk Halk Müziği sanatçılarına Vakfımız Yayınlarından medeniyet serisi kitapları takdim etmek üzere Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Sayın Hayrullah BAŞER sahneye davet edildi.

Heyecanın doruğa çıktığı konser sonrası Çanakkale Geçilmez piyesi oynandı. Gençlerin oyunu sergilerken adeta o günleri yüreklerinde yaşadıkları gözlerden kaçmadı. Oyun seyirciler tarafından zaman zaman alkışlar ile kesildi. Oyunun sonu ayrı bir güzelliği ve manayı taşıyordu. Tüm gençlerin omuz omuza sahneye Türk Bayrağı ile çıkıp seyirciyi selamlaması görmeye değerdi.

Sunucu Gökhan ASLAN eser sahibi Osman KARATAŞ’a ve Yönetmen Hakkı Mehmet YANMAZ’a plaketlerini sunmak üzere Gençlikten Sorumlu Başkan Yardımcısı Adnan YILDIRIM ile Gençlik Kolları Başkanı Servet ALAN’ı sahneye davet etti. Adnan YILDIRIM, Osman KARATAŞ’a, Servet ALAN ise Hakkı Mehmet YANMAZ’a plaketini takdim ettiler.

Yönetim Kurulu Başkanı Av. Sayın Hayrullah BAŞER’in organizasyonda emeği geçen oyuncular ile seyirciye hitaben yaptığı teşekkür konuşması sonrası program sona erdi.